Blogger Widgets

Sunday, January 15, 2012

SPC'S INTERVIEW PRA-SPM MRSM 2011 (INTAKE 2012)

ASSALAMUALAIKUM

Alhamdulillah,ana dah lepas interview..fuh, lega rasanya..and alhamdulillah right now I'm in INTEC buat foundation 2 tahun dalam program ADFP (American Degree Foundation Programme). Today I just want to share my experiences during interview. Semoga orang lain dapat manfaat daripada perkongsian ana. Pengalaman itu sesuatu yang sangat berharga, jadi rugilah kalau tak berkongsi dengan orang lain. Dapat atau tak dapat tu cerita lain sebab itu semua rezeki masing-masing. Kalau ade rezeki dapat la, kalau tak dapat means ade sesuatu yang lebih baik sedang menunggu. Alhamdulillah rezeki ana dekat sini jadi yang lain yang nak apply spc after result spm keluar, buatlah yang terbaik.




     Interview kali ini memang lain daripada past years punya. Ana pun tak tahu kenapa MARA ubahkan diorang punya cara interview. Tahun ni, interview secara berkelompok. Last year pun sama untuk post spm cuma last year kena buat spagetti bridge walaupun those yang apply scholarship tu apply medic, bukan engineering!Fuh, dahsyat! Di pendekkan cerita sebab ana tengah rushing, hehe..duduk kat kolej ni banyak benda kena buat. Interview ana dijalankan di Anggerik Mall, Shah Alam. Waktu hari interview tu, setiap orang akan di dividekan kepada beberapa kumpulan. Sepatutnya group ana consist of 8 members tapi seorang tak datang so hanya ada 7 orang. Bila masuk dalam room interview, ada 3 orang terdiri daripada orang-orang mara..takde wakil intec pun. Dan kitorang tak perlu membawa apa-apa kedalam bilik interview, JUST BRING YOURSELF. 

     Protokol yang kena jaga, first pakaian mesti neat and nice to see. Untuk perempuan berbaju kurung, berkasut bertutup, tudung kalau boleh just simple2 je. Bagi lelaki berkemeja, seluar slack and kasut hitam bertutup.  Tie and coat depends on you nak pakai ke tak. Bagi perempuan, kalau kasut tu tak payah la fancy-fancy sangat.  Pakaian dan kelakuan ialah protokol jadi behave yourself. Macam yang ana state tadi, kitorang tak perlu bawa apa2 untuk interview. Tapi if anda nak bawak jugak resume, recommendation letter nand sebagainya bawa lah, sebagai preparation. Honestly, resume and recommendation letter yang ana buat tak kena hantar pun, sikit pun diorang taknak tengok.

     Dalam room tu, panel akan brief selama 5 minit apa yang akan kita bincangkan. DEKAT setiap tempat duduk ade sehelai kertas state study case yang akan dibincangkan. Diorang bagi masa 40 minit untuk bincangkan study case tersebut and selepas tu kena present dekta diorang. Selepas tu ade sesi Q&A. Tips yang paling mudah ialah speak confidently and smile during perbincangan. Jangan nak bolot dan potong cakap orang. Apa yang mereka nak lihat ialah kerjasama dalam kumpulan dan leadership value. So, bila nak speak out make sure semua orang akan mendengar idea kita dan boleh accept apa yang kita cakapkan. Maksudnya idea kita mestilah relavan and logik. Kalau tak bersetuju dengan idea orang lain jangan bangkang terus2. Tapi cuba berhemah sikit. Contohnya, "Excuse me, I don't want to be rude but your I idea is not relavan...blablabla..." Satu lagi, perbincangan ni bukan sebab untuk nak argue sapa betul sapa salah, but the main objective is to find the best solution.


     Ana lupe nak bagi tahu ana punya study case. Kami diberi RM100 000  dolar dan graduated from University of Ohio, US. We are plan to open a buissness using that money. Dan dekat kertas tu ada 8 jawatan yang sepatutnya ada dalam sebuah syarikat dan kitorang kena bahagikan jawatan2 tu. Ana ambil Human R5esource Manager. Ada lagi jawatan lain, antaranya CEO, Secretary, Operating Manager, Chief Financial Officer, Advertising Manager..yang lain dah tak ingat. Waktu perbincangan we must know our role in the syarikat. Mesti berani keluarkan pendapat. Study case yang lain kawan ana dapat, ada dua pesakit yang berumur 25 tahun dan 60 tahun, mana dulu yang perlu diselamatkan. Satu lagi, bincang pasal modern medicine and traditional medicine, mana satu lagi effective. Kalau dilihat daripada tajuk memang tak sesuai dengan course yang kita apply, tapi sebenarnya dia nak tengok how we can generate our I idea dan macam mana kita berfikir diluar kotak. So, lepas ni mesti kena banyak membaca. 

    Ana rasa setakat ni je kot. Apa yang ana tulis ni hanyalah based on pengalaman sendiri. Dapat atau tidak semuanya ditangan Allah SWT. We just have to try our best and pray at the same time. Nanti kalau dapat jangan lupakan pada Tuhan yang mengurniakan rezeki. Tanpa Dia siapalah kita? Lagi satu, bila ditempat orang jagalah diri. Ini untuk pesanan ana sendiri jugak. InsyaAllah ada kelapangan waktu ana nak ceritakan pasal INTEC yang best ni. hehe:)


0 comments:

Post a Comment

PERINGATAN BERSAMA

"Aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan agar mereka beribadah kepadaKu."

(Az-Zariyat; 51:56)

*******

"Wahai orang-orang yang beriman! Mahukah kamu Aku tunjukkan suatu perdagangan yang dapat menyelamatkan kamu dari azab yang pedih?"

"(iaitu) kamu beriman kepada Allah dan rasulNya dan berjihad di jalan Allah dengan harta dan jiwamu. Itulah yang lebih baik bagi kamu jika kamu mengetahui."

(As-Saff; 61:10-11)